V intraviláne Tatier vyčistili doposiaľ 70 ha ochranných 100-metrových pásov

14.11.2005 Poprad

Vysoké Tatry 14. novembra (TASR) - V intraviláne mesta Vysoké Tatry doposiaľ Štátne lesy (ŠL) TANAP-u vyčistili 70 hektárov z celkovej rozlohy 300 ha stometr...
Vysoké Tatry 14. novembra (TASR) - V intraviláne mesta Vysoké Tatry doposiaľ Štátne lesy (ŠL) TANAP-u vyčistili 70 hektárov z celkovej rozlohy 300 ha stometrových protipožiarnych ochranných pásov.

Zbaviť okolie obytných domov a objektov kalamitného dreva a haluziny do vzdialenosti 100 metrov, nariadil v lete krízový štáb Obvodného úradu v Poprade a krízový štáb mesta Vysoké Tatry.
Ako dnes informoval Peter Spitzkopf ml. z odboru starostlivosti o lesy ŠL TANAP-u najväčšie problémy sú s technikou. Chýbajú súpravy na vývoz haluziny, keďže firmy ich intenzívne využívajú na prepravu dreva. V intravilánoch napriek prísľubom mesta nemožno pracovať v nočných hodinách. \"Možno by mesto malo občanom vysvetliť dôvody a požiadať ich o trpezlivosť. O čo skôr sa pásy vyčistia, o to skôr sa výrazne zníži nebezpečenstvo požiarov\".
Doplnil, že na noc sa technika musí presúvať na miesta, kde parkuje, čo zvyšuje náklady. Firmy nechcú nechávať techniku bez dozoru, keďže sa obávajú krádeží. \"Preto, ak bude mesto naďalej trvať na nočnom pokoji, zástupcovia firiem spracúvajúcich haluzinu budú požadovať stráženie zaparkovanej techniky mestskou políciou. Nie sú ďalej ochotní financovať nákladné presuny techniky z vlastného vrecka, \" zdôraznil Spitzkopf ml.
Vďaka dostupnosti terénu najintenzívnejšie pokračujú práce v Tatranskej Lomnici, kde doposiaľ vyčistili 37 ha. V Dolnom Smokovci odviezli haluzinu, hrubšie i tenšie kalamitné drevo z 15 ha a na Štrbskom Plese vyčistili 13 ha. V Podbanskom sa doteraz nepodarilo vyčistiť plánované lokality. Kvôli náročnosti prác a najmä zlú dostupnosť terénu, odstúpili viacerí dodávatelia.
 

Vyberte región

mark